Miksi palautuminen on tärkeää?

22.02.2024


Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.

Urheileminen kuluttaa kehon voimavaroja ja käynnistää kehossa stressireaktion. Kova liikuntasuoritus kuluttaa energiavarastoja, lihakset väsyvät ja kehossa syntyy kevyt tulehdustila.

Tästä syntyy varmasti kysymys, miksi sitten urheilla?

Kun urheilusuorituksen jälkeen levätään hyvin, kunto palautuu kuormitusta edeltänelle tai paremmalle tasolle. Toisin sanoen kuntotaso kohenee. Hyvinvointi on jatkuvaa stressin ja palautumisen välistä vuoropuhelua. Eikä palautumista voi akun tavoin varastoida, vaan sen pitää olla säännöllistä ja tasapainossa harjoittelun kanssa.

Ylikuormitukselle altistavat tekijät ja alipalautumisen oireet

Ylikuormituksesta puhutaan nykyään yhtä enemmän, sillä ylikuormitukselle altistavat tekijät, kuten passiivinen elämäntyyli, lihavuus, huono ravitsemus ja vähentynyt unenmäärä ovat jatkuvassa kasvussa. Kuormittavia tekijöitä ovat myös työ, opiskelu, jatkuva kiire, kuormittava harjoittelu jne.

Alipalautumisen oireet ovat yksilöllisiä ja ne voivat esiintyä tunnereaktioina (esim. levottomuus tai väsymys), käyttäytymisenä (esim. aikaansaamattomuus ja eristäytyminen) ja fyysisinä reaktioina (esim. päänsärky ja heikentynyt kuntotaso).


Näin edistät palautumista:

  • Opi tunnistamaan stressiä
  • Nuku riittävästi
  • Vältä liiallista istumista
  • Vietä aikaa läheisten kanssa
  • Syö ravinnerikasta ruokaa
  • Harjoittele rentoutumisharjoituksia

Onko tuttu olo kun väsyttää ja kaikki hermostuttaa, eikä saa mitään aikaiseksi? Et muista milloin viimeksi olet vain ollut ja nauttinut läheisten seurasta? Nyt kannattaa pysähtyä hengittää syvään ja ottaa aikaa omalle hyvinvoinnille! Käy rauhallisella kävelyllä, nauti maisemista, syö hyvän aterian ja kokeile tehdä kevyen venyttelyn.

Kun pidät huolta itsestäsi, huolehdit myös läheisistä.

Lähde: Dr. Zatsiorsky & Dr. Kraemer: Science and practice of strenght training

Kiitos, että luet Step To blogia! <3 

Tilaa uutiskirjeen tästä 

Lue lisää:

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Vuonna 2013 Riki Ogasawaran suorittamassa tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä tehtiin penkkipunnerruksia 3x10 kolmena päivänä viikossa. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli säännöllisesti koko 24 viikon ajan, toinen ryhmä taas harjoitteli 9 viikon sykleissä joista 6 viikkoa harjoiteltiin ja 3 viikkoa levättiin.

Kuka ei tykkäis pastasta? Tässä on helppo, nopea ja terveellinen tonnikalapasta resepti, joka valmistuu vartissa!

Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.