Helpotusta arkeen - kiertävä ruokalista

27.06.2024

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Itse olen jo pitkään harrastanut mealpreppausta, jolloin tuota kysymystä ei tarvinnut pohtia kuin kerran viikossa. Mutta alkuvuodesta oma maailma mullistui, kun päätin kokeilla kiertävää ruokalistaa. 

Kiertävä ruokalista tarkoittaa sitä, että suunnitellaan ruokalistan neljäksi-kuudeksi viikoksi ja aina kun päätsään listan loppuun, aloitetaan se alusta. Samaa listaa voi noudattaa vaikka vuoden, jolloin sitä "mitä tänään syötäisiin" ei käytännössä tarvitse enään miettiä juuri koskaan. Eikö kuulosta mahtavalta?!

Listaan voi kerätä omia lempiruokia ja ripotella vaikka joukkoon joitain uusia reseptejä tai vaikka kala-/kasvisruokia, jos niitä ei meinaa muista arjessa syödä riittävästi.

Alle olen listannut vielä muutamia asioita kiertävän ruokalistan hyödyistä, sekä kopion omasta kiertävästä ruokalistasta, minkä voit napata sellaisenaan omaan käytön tai käyttää mallina oman kiertävän ruokalistan suunnittelussa.


Mitä hyötyä kiertävästä ruokalistasta on?


Monipuolisuus ja vaihtelevuus

Kiertävästä ruokalistasta monesti löytyy 14-24 eri ruokaa. Muistele viimeistä kuukautta, kuinka montaa eri ruokaa olet kokannut? Tuskin yli 20!

Kun suunnittelee ruokalistan etukäteen on helpompaa pitää huolen siitä, että se on monipuolinen. Voit vuorotella eri pääraaka-aineita, kuten kalaa, kanaa, kasviksia ja nautaa. Sen lisäksi kannattaa myös suunnitella ruokia eri valmistustapojen mukaan ja vuorotella esimerkiksi keittoja, uuniruokia ja yhden pannun ruokia.

Ajansäästö ja taloudellisuus

Kun ruokalista on valmiiksi mietitty riittävän moneksi viikoksi, ruokien pohtimiseen, kauppalappujen kirjoittamiseen ja kaupassa käymiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa. Myös useampia ruokia voi valmistaa kerralla ja ns. "mealprepata". Kun ruokia tekee isompia annoksia kerralla useammaksi päiväksi, siinä myös säästää ajan lisäksi rahaa.

Muista joustavuus

Aina ennakointi ei onnistu ja tuleekin yllättäviä menoja, jolloin ei vain ehdi kokata, sen varalle kannattaa pitää pakastimessa nopeasti sulatettavia aterioita. Joskus saattaa myös iskeä vaikka pizzahimo, sitäkään ei välttämättä tarvitse vain ohittaa vaan voi hyvin mielin tilata itselleen pizzan ja seuraavana päivänä palata kiertävään ruokalistaan.

Alta löydät valmiin 4 viikon kiertävän ruokalistan, josta löytyy 16 eri ruokaa. Ruokalista on suunniteltu yhdelle hengelle, joka syö 2 lämmintä ateriaa päivässä ja jokaisesta ruoasta saa noin 3-4 annosta, eli 4 eri ruokalajia per viikko.

Helpottaakseen homman ruokalistan vierestä löytyy myös ostoslista, jossa on kaikki sille viikolle tarvittavat ainekset pää-aterioille.

Tästä helpommaksi ei ruoanlaitto mene!

Listaa voi myös muokkailla oman maun mukaan tai esimerkiksi tuplata määriä, jos taloudessa on enemmän kiertävästä ruokalistasta kiinnostuneita yksilöitä.

Viikko 1 

1. Kana-pasta salaatti

2. Uuniperunat ja kalapyörykät salaatilla

3. Jauhelihapasta

4. Bulgur tofulla ja pannukasviksilla


Viikko 2 

1. Tortillat

2. Riisi kanakastikkeella

3. Linssikeitto

4. Tonnikalanuudelit


Viikko 3 

1. Kana-riisivuoka

2. Pinaatti-feta pasta

3. Katkarapukiusaus

4. Kanakeitto


Viikko 4

1. Lohipasta

2. Riisi jauhelihakastikkeella ja paistettua parsakaalia

3. Kana-maissipasta

4. Kasvissosekeitto raejuustolla

Saa parhaat vinkit elämäntapamuutoksessa onnistumiseen suoraan sähköpostiisi! 

Uusimmat blogipostaukset

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Vuonna 2013 Riki Ogasawaran suorittamassa tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä tehtiin penkkipunnerruksia 3x10 kolmena päivänä viikossa. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli säännöllisesti koko 24 viikon ajan, toinen ryhmä taas harjoitteli 9 viikon sykleissä joista 6 viikkoa harjoiteltiin ja 3 viikkoa levättiin.

Kuka ei tykkäis pastasta? Tässä on helppo, nopea ja terveellinen tonnikalapasta resepti, joka valmistuu vartissa!

Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.