Unen merkitys painonhallintaan

13.06.2023

Oletko työpäivän jälkeen aina väsynyt? Ja ylösnouseminen sängystä on yhtä taistelua joka aamu? Jos on näin, niin urheilemisen aloittamisen kanssa on hyvä ottaa iisisti ja keskittyä ensin unenlaadun kohentamiseen. 

Miksi uni on tärkeää?

Unen merkitys ja sen terveydelliset vaikutukset ovat kiistattomat. Unen aikana toteutuvat kehomme tärkeimmät rakennusvaiheet, elimistö palautuu rasituksesta, hermoston toiminta tasapainottuu ja vastustuskyky vahvistuu.

Unen pituuden lisäksi unen laadusta on myös erittäin tärkeää pitää huolta. Laadukas yöuni voi häiriintyä monesta eri tekijästä, kuten esimerkiksi liian rasittava liikunta, työperäiset ja sosiaaliset paineet tai epäterveellinen ruokavalio ja päihteet.

Unen tarve on myöskin yksilöllinen, mutta suuremmalla osalla tarve on 7-9 tunnin välillä. Toistuvasti liian lyhyiksi jäävät yöunet vaikuttavat huomattavasti meidän mielialaan ja motivaatioon, sekä fyysiseen suorituskykyyn. Unella on myös iso vaikutus hormonitoimintaan ja sitä kautta palautumiseen ja painonhallintaan.

Hyvin nukutun yön jälkeen olon tulee olla valoisa, energinen ja motivoitunut. Ihminen, joka nukkuu riittävästi jaksaa urheilla ja olla aktiivinen vapaalla ajalla, sekä suoriutuu töissä hyvin.


Vinkkejä parempaan uneen:

  • Varaa yöunille tarpeeksi aikaa
  • Huolehdi säännöllisestä päivärytmistä ja vältä kiirettä
  • Kohtuullinen ja monipuolinen liikunta, mieluiten alkupäivästä
  • Terveellinen ravitsemus edistää hyvinvointia ja hillitsee stressiä
  • Sopiva patja ja tyyny, sekä tuuletettu makuuhuone


Uni ja painonhallinta

Useimmiten, kun halutaan laihtua parisen kiloa mieleen tulee heti ajatus ruokatottumusten muuttamisesta, sekä liikunnan lisäämisestä arkeen. Harvemmin ihminen miettii, että pitäisi nukkua enemmän laihtuakseen.

Lukuisat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että väestöllisesti unen määrä on suoranaisesti yhteydessä ihmisen painoon. Jo viikon ajan alle 6 tuntiset yöunet voivat nostaa painoa jopa kilon verran.


Miksi uni vaikuttaa painoon?

Unen ja painon yhteyttä selittää se, että univaje vaikuttaa elimistössä ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan. Riittämätön uni lisää ruokahalua ja mielitekoja varsinkin sokerisia ja rasvaisia ruokia kohtaan, sekä väsyneenä motivaatio liikkumaan on huomattavasti alhaisempi.


Lähteet:

Mikael Witick: Kehittävän harjoittelun perusteet (2020)

Timo Partonen: Lisää unta. Kiireen lyhyt historia. (Duodecim 2014)

Saa parhaat vinkit elämäntapamuutoksessa onnistumiseen suoraan sähköpostiisi!

Lue lisää:

Mitä söisin tänään? Kysymys, mikä pyörii päivittäin mielessä ja sen pohtiminen vie turhan paljon energiaa arjen keskellä ja nälkäisenä monesti päädytään joko naposteluun kunnollisen aterian sijaan tai pikaruokaan, josta ei kroppa saa mitään hyödyllisiä ravintoaineita.

Vuonna 2013 Riki Ogasawaran suorittamassa tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä tehtiin penkkipunnerruksia 3x10 kolmena päivänä viikossa. Ensimmäinen ryhmä harjoitteli säännöllisesti koko 24 viikon ajan, toinen ryhmä taas harjoitteli 9 viikon sykleissä joista 6 viikkoa harjoiteltiin ja 3 viikkoa levättiin.

Kuka ei tykkäis pastasta? Tässä on helppo, nopea ja terveellinen tonnikalapasta resepti, joka valmistuu vartissa!

Olet varmasti kuullut sanonnan "kunto kasvaa levossa". Tässä postauksessa käydään läpi mistä tämä sanonta tulee ja miten palautua liikunnasta.